Wednesday, September 12, 2007

Nya grepp

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade idag inför en samlad presskår vem som blir ny handelsminister efter att denne tar över avgående Mikael Odenbergs uppdrag som försvarsminister. Hon heter Eva Björling och har tillsynes all kompetens som krävs för uppdraget (docent, tidigare forskare vid karolinska, arbetat på utrikesutskottet och i utrikesnämnden med mera).

Men när Fredrik ska presentera Eva så väljer han att berätta att Eva åkte fast för fortkörning i somras, hon har byggt ett hus som hon har fått betala tilläggsavgifter på och dessutom olovligen dumpat jord utanför tomten, hon kör en lila porsche och innan hon gavs förtroendeuppdrag har hon använt sig av svart arbetskraft. Inte bara ett lik i garderoben utan ganska många (mindre har fällt en minister förut... toblerone till exempel).

Men jag förstår varför Fredrik gör som han gör, trots att presskåren undrar i sina frågor. Han har lärt av sina misstag och vill undvika att vi måste byta handelsminister snart igen när ovanstående uppdagas. Sen måste det såklart poängteras att bara för att misstagen offentliggjorts så är de inte acceptabla, och det klargör Fredrik.

Det är ett nytt grepp och jag gillar det, Eva verkar kompetent för uppdraget och det måste vara vad som räknas i slutändan. Och så tycker jag att det är skönt att Fredrik återigen vågar visa de sidor hos sig själv som i huvudsak gjorde att alliansen vann valet. Bra gjort statsministern!

No comments: