Wednesday, February 14, 2007

Sortera mera!

Aldrig har artiklarna varit så många och uppmärksamheten så stor kring klimathotet. Det ena rönet efter det andra avslöjar hur vi slösar med resurser som vi inte har, hur vi "lever över våra tillgångar". Jag har haft en papperskasse ståendes i mitt kök ganska länge, däri har jag lagt pantflaskor men också sånt som jag tycker att jag borde förmå mig sortera, exempelvis konserver. Häromdagen bestämde jag mig för att börja sopsortera på riktigt. Skrev en stor lapp på kassen så att jag inte skulle glömma vad som skulle dit och vad som är ok att slänga i soporna. Mängden soppåsar som jag slänger har redan minskat, och det känns jättebra.

Men så läser jag Wolodarskis artikel i DN om det smutsiga Stockholm. Han konstaterar att Stockholms gator är precis lika nedskräpade nu som innan maktskiftet i stadshuset. Och efter att ha argumenterat för att de som lämnar vid sopstationerna ändå gör det med sin stadsjeep, och i slutändan smutsar ner luften mer än de hjälper jorden med sin sortering, kommer Peter fram till att det vore bättre om alla slängde sina sopor i sopnedkastet i fortsättningen. Jag tror och hoppas verkligen att han är ironisk när han skriver " ...en betydande försämring av livskvaliteten att behöva bära på sopor i onödan" (DN 13 feb). Och när han säger i onödan syftar han på att miljövinsterna med sopsorteringen är så knappa att det knappast kan kallas miljövänligt att sortera.

Hur kan man i tider av överhängande klimathot, och dessutom i en av sveriges största dagstidningar, uppmana folk att sluta sopsortera för att slippa skräpet kring behållarna??!
Det går över mitt förstånd. Hur kan det någonsin vara dåligt att återvinna istället för att slänga?

Snart kommer vi att ha pratat klart om det stora hotet och börja inse att vi måste göra något, VI, du och jag, måste anstränga oss för att det ska hända något. Sortera sopor är ett sätt. Ta bussen istället för bilen ett annat. Alla kan bidra med något.

Och btw så är både min och pojkvännens sopstationer väldigt rena så jag kan inte riktigt relatera till att alla stationer skulle vara ett nedsmutsningsproblem...

1 comment:

Anonymous said...

kostar inte transporten till och från sopstationen mycket? är inte själva processen väldigt dyr ? det kanske är det enda negativa med återvinning?